WYDZIAŁ NAUK MEDYCZNYCH I NAUK O ZDROWIU

Uniwersytet w Siedlcach

Aktualności

Dnia  26 kwietnia  2022 roku na Wydziale Nauk Społecznych odbyło się  spotkanie dla uczniów klas I-III z siedleckich szkół podstawowych, w celu promowania zasad zdrowego odżywiania. Organizatorami spotkania byli pracownicy Instytutu Pedagogiki pod kierunkiem dr hab. prof. uczelni Anny Klim-Klimaszewskiej – Dyrektor IP  oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu pod kierunkiem dr hab. inż. prof. uczelni Katarzyny Antosik - z-cy Dyrektora INoZ oraz kierownika Poradni Dietetyczno-Żywieniowej. Czynny udział w spotkaniu wzięli także udział studenci kierunku pedagogika i dietetyka.

 Spotkanie dla uczniów siedleckich szkół podstawowych nt. zdrowego żywienia

Uczestników spotkania przywitały dr hab. prof. uczelni Anna Klim-Klimaszewska oraz Dziekan Wydziału Nauk Społecznych dr hab. prof. uczelni Malina Kaszuba. Tematem przewodnim wydarzenia było zdrowe i racjonalne odżywianie uczniów oraz zaangażowanie ich w problematykę poprzez czynny udział w działaniach prozdrowotnych. Program obejmował przedstawienie teatralne pt. „Na straganie” przygotowane  przez studentów II roku kierunku pedagogika, pod kierunkiem dr Barbary Dobrowolskiej,  pogadankę  poprowadzoną przez dr hab. inż. prof. uczelni Katarzynę Antosik, wzbogaconą  pokazem multimedialnym, dyskusją tematyczną, wymianą zdań oraz pytaniami kierowanymi do uczestników. Uczniowie mieli też możliwość wzięcia udziału w warsztatach po prelekcyjnych, w ramach których przy wsparciu mgr Katarzyny Ługowskiej z INoZ oraz studentów kierunku dietetyka (II rok) zespołowo komponowali piramidę zdrowego żywienia, planowali zdrową dietę oraz menu zdrowego i aktywnego człowieka, a na koniec otrzymali zdrowe przekąski. Spotkanie uwieńczył „Teleturniej wiedzy o zdrowym odżywianiu”, przygotowany i poprowadzony przez studentów III roku kierunku pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pod kierunkiem dr Sabiny Wieruszewskiej-Duraj i dr Ewy Jówko. Uczniowie mieli szansę nie tylko współzawodniczenia ze sobą, ale również ugruntowania swojej wiedzy. Na ręce uczestników teleturnieju zostały wręczone nagrody dla szkół w postaci gier dydaktycznych.

Ze względu na bardzo duże zainteresowanie szkół udziałem w tego typu wydarzeniach,  organizatorzy już dziś zapowiadają cykliczność spotkań o różnorodnej tematyce.
Fotogaleria


Nasza oferta studiów

Lekarski

Dziekan Jakub Radziszewszki w trakcie operacji

Po uzyskaniu dyplomu i odbyciu stażu podyplomowego oraz zdaniu Lekarskiego Egzaminu Końcowego (LEK) absolwent kierunku lekarskiego może podjąć zatrudnienie w publicznych i niepublicznych podmiotach leczniczych, instytutach naukowo-badawczych oraz instytucjach zajmujących się pośrednictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu edukacji prozdrowotnej.

Ratownictwo medyczne

Dwaj ratownicy medyczni wewnątrz karetki

Absolwent jest przygotowany do pracy w:

  • jednostkach Systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego (zespołach ratownictwa medycznego, szpitalnych oddziałach ratunkowych, lotniczym pogotowiu ratunkowym);
  • jednostkach współpracujących z Systemem PRM (straży pożarnej, WOPR, TOPR, GOPR itp.),
  • Centrach Powiadamiania Ratunkowego,
  • jednostkach ratownictwa specjalistycznego,
  • podmiotach leczniczych,
  • prywatnych firmach medycznych,
  • firmach i instytucjach szkoleniowych,
  • zespołach zarządzania kryzysowego,
  • jednostkach mundurowych.

Pielęgniarstwo
Na sali operacyjnej podczas operacji pielęgniarka trzyma kroplówkę

Absolwent kierunku pielęgniarstwo to osoba praktycznie przygotowana do wykonywania zawodu, może być zatrudniony na stanowisku pielęgniarki między innymi w publicznych i niepublicznych podmiotach leczniczych:   szpitalach, poradniach, zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych, zakładach opiekuńczo-leczniczych, placówkach nauczania i wychowania, ośrodkach opieki paliatywnej/hospicyjnej, sanatoriach, podstawowej opieki zdrowotnej, a także świadczyć opiekę w domu pacjenta oraz w zespole lekarza rodzinnego,  żłobkach i domach pomocy społecznej.

Dietetyka

Stół a na nim kilka talerzy i półmisków ze zdrową żywnością

Absolwent jest przygotowany do pracy w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach dietetycznych, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
  • organizacjach konsumenckich,
  • placówkach sportowych i odnowy biologicznej (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji),
  • w szkolnictwie - po uzyskaniu dodatkowych kwalifikacji z zakresu przygotowania pedagogicznego
  • w laboratoriach oceny jakości żywności
  • ponadto będzie przygotowany do współpracy z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i preparaty do leczenia żywieniowego oraz współpracy z lekarzem w zakresie leczenia wymagającego odpowiedniego postępowania dietetycznego.

Kosmetologia

 kosmetologia

 Absolwent po uzyskaniu dyplomu będzie przygotowany do:

  • pracy w gabinetach kosmetycznych o pełnym zakresie świadczonych usług oraz współpracy z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo,
  • zorganizowania i prowadzenia gabinetu kosmetycznego,
  • pełnienia funkcji edukacyjnej w podstawowym zakresie, mającej na celu promowanie zdrowego stylu życia i dbałości o pielęgnację ciała i urody,
  • planowania rodzaju zabiegu kosmetycznego i zastosowania kosmetyku zgodnie z rozpoznaniem  i przeznaczeniem kosmetyku,
  • poprawnego wykonania zabiegów kosmetycznych, pielęgnacyjnych i upiększających z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań,
  • odczytu składu kosmetyku i ustalenia jego zastosowania,
  • działania i oceny wskazań i przeciwwskazań do wykonywanych przez lekarza zabiegów laseroterapii, mezoterapii, wstrzyknięć kwasu hialuronowego, kolagenu, botoksu,
  • podjęcia działań w zakresie powstrzymywania procesów starzenia skóry,
  • podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego,
  • wykonywania zawodu zgodnie z zasadami etyki zawodowej.

Turystyka i rekreacja

Wędrujący turysta z plecakiem na górskiej ścieżce

Stale rozwijająca się branża turystyczna potrzebuje wysoko wykwalifikowanej kadry, która będzie potrafiła w sposób kompleksowy zająć się zorganizowaniem wyjazdu, od zamówienia autokaru począwszy na opiece rezydenta kończąc. Studenci kierunku TURYSTYKA I REKREACJA zyskują wszechstronne przygotowanie do wykonywania zawodu organizatora turystyki i rekreacji, samodzielnego planowania imprez turystycznych
i animacji wolnego czasu. Zyskują szerokie perspektywy zawodowe. Mogą podjąć zatrudnienie w:

  1. przedsiębiorstwach turystycznych
  2. ośrodkach wypoczynkowych
  3. gospodarstwach agroturystycznych

Jeżeli lubisz ruch, łatwo nawiązujesz kontakty i interesujesz się organizacją czasu wolnego dla dzieci i dorosłych wybierz kierunek TURYSTYKA I REKREACJA.