Dnia 13.09 br. w Warszawie odbyła się Konferencja „Edukacja żywieniowa w szkołach podstawowych – doświadczenia i wyzwania” realizowana w ramach zadania
„Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych.
Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki.
W konferencji wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa
Zdrowia, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, organizacji samorządowych, placówek oświatowych i naukowych oraz producentów żywności. Do Rady Programowej
konferencji została zaproszona dr hab. Katarzyna Antosik prof. uczelni. W konferencji uczestniczyły także mgr Katarzyna Kurowska, mgr Milena Kobylińska oraz mgr Agnieszka Decyk. Podczas konferencji omówiono problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej, propozycje organizacji żywienia w placówkach szkolnych, znaczenie relacji uczelnia – szkoła w kształtowaniu edukacji żywieniowej uczniów przedstawiono założenia, cele oraz wyzwania związane z realizacją ww. zadania, którego wykonawcą jest SGGW, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka (INoŻCz) przy współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia
Publicznego PZH – Państwowym Instytutem Badawczym (NIZP PZH-PIB). Do głównychdziałań projektu należą:
1. Badanie stanu wiedzy i świadomości żywieniowej dzieci szkół podstawowych, ich rodziców/opiekunów oraz nauczycieli oraz ocena stanu odżywienia dzieci, na podstawie pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała.
2. Ocena organizacji żywienia dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych, a na tej podstawie opracowanie modelowych rozwiązań w tym zakresie.
3. Opracowanie i wdrożenie wieloaspektowego programu edukacji żywieniowej dla uczniów szkół podstawowych.
4. Szkolenie nauczycieli w zakresie wdrożenia programu edukacji żywieniowej.
5. Przygotowanie infrastruktury kształcenia praktycznego uczniów i nauczycieli oraz wsparcie szkoleń praktycznych.
Miło nam poinformować, że do wykonania zadania, za które odpowiada Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, zostali zaproszeni ww. pracownicy Wydziału Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu reprezentujący dyscyplinę technologia żywności i
żywienia, a koordynatorem ze strony uczelni została Pani dr hab. Katarzyna Antosik prof. uczelni.