W dniu 6 listopada 2024 roku w Warszawie odbyły się po raz pierwszy w Polsce warsztaty chirurgiczne z zaawansowanych rekonstrukcji powłok brzusznych. W szkoleniu przeprowadzonym w Centrum Edukacji Medycznej (Grupa Luxmed) uczestniczyło osiemnastu chirurgów z całego kraju. Do dyspozycji kursantów było sześć stanowisk kadawerowych, na których pod nadzorem ekspertów wykonywano nowatorskie operacje przepuklin pachwinowych i brzusznych. Wśród zaproszonych do przeprowadzenia szkolenia ekspertów był prof. dr hab. med. Kryspin Mitura z Wydziału Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu UwS w Siedlcach. Skład Komitetu Naukowego uzupełnili również prof. Lars Nannestad Jorgensen (Dania), prof. Frederik Berrevoet (Belgia), prof. Yuri Novitsky (USA), dr Hakan Gok (Turcja), prof. dr hab. med. Maciej Śmietański (Polska) i dr Mateusz Zamkowski (Polska). Udział w warsztatach chirurgicznych na kadawerach stwarza lekarzom niepowtarzalną okazję na bezpieczne i szczegółowe zapoznanie się z niuansami techniki chirurgicznej i wybranymi aspektami anatomii, co jest niezwykle cenne przed wykonaniem tych procedur u operowanych pacjentów.
Wśród głównych celów edukacyjnych przeprowadzonego szkolenia było m.in. zrozumienie chirurgicznej anatomii przedniej ściany brzucha, nauka zaawansowanych technik rekonstrukcji ściany brzucha: „Anterior Component Separation” (Ramirez) oraz „Transversus Abdominis Release” (TAR), nauka technik minimalnie inwazyjnych w rekonstrukcji ściany brzucha (AWR), bezpieczne i skuteczne użycie siatki chirurgicznej w praktyce, zgłębianie anatomii rozworu mięśniowo-grzebieniowego i stosowanie techniki TAPP w praktyce.
Podczas kursu omówiono:
- endoskopowy ACS z dostępem piersiowym
- endoskopowe tworzenie przestrzeni zamięśniowej (eTEP)
- laparotomię pośrodkową, w tym obustronne TAR
- preparowanie w przestrzeni zamięśniowej, w tym za wyrostkiem mieczykowatym i za kością łonową
- umieszczenie siatki w przestrzeni zamięśniowej
- laparoskopowy IPOM
- plastykę kanału pachwinowego przy użyciu techniki TAPP
- zamknięcie linii pośrodkowej za pomocą techniki „small bites”.